În ziua de astăzi este foarte greu să obții stabilitatea financiară și să fii liniștit fără să aștepți cu nerăbdare ziua salariului. De aceea e nevoie de multa determinare si disciplina pentru a câștiga libertatea financiară.
Urmărește pe ce sunt cheltuiți banii și planifică cheltuielile
Este foarte important să știi care sunt banii care intră în bugetul familiei în fiecare lună și care sunt banii necesari pentru cheltuielile normale din fiecare lună. După ce ai informațiile acestea poți să vezi ce se intâmplă cu banii și iți va da o perspectivă asupra deciziilor pe care trebuie să le iei în legătură cu cheltuirea lor.
Economisește pentru cheltuieli neprevăzute și pentru viitor
Stabilirea unei sume pentru fondul de urgențe și cheltuieli neprevăzute te va ajuta să treci fără stres peste momente mai puțin plăcute (se strică mașina,apare nevoia unei intervenții medicale, etc.).
Pe lângă cheltuieli neprăvăzute, este indicat să economisești pentru viitor cel puțin 10% din venitul lunar. Chiar dacă nu poți economisi 10%, este important să economisești. Un calcul simplu iți va dovedi că puțin cu puțin se adună și în câțiva ani vei fi plăcut surprins de suma economisită.
Nu împrumuta sume de bani mai mari decât îți permiți să dai înapoi.
Decizia de a lua un împrumut este foarte importantă și trebuie analizată bine. Înainte de a împrumuta întreabă-te următoarele:
De ce sumă de bani am nevoie?
Pentru ce cheltuieli am nevoie de banii aceștia?
Ce procent din banii pe care îi încasez lunar trebuie să îi pun deoparte pentru rata împrumutului?
În cât timp voi da toți banii înapoi?
Care sunt costurile(dobânzi, comisioane, etc) pentru banii împrumutati?
Dăruiește și ajută pe cei care au nevoie
Cel mai probabil prima întrebare care îți vine în minte acum este: Cum pot să am mai mult și să îmi câștig independența financiară fiind darnic? În spatele acestui principiu vei vedea că sunt atât de multe lucruri de învățat:
Experimentarea bucuriei de a-i ajuta pe semenii tăi și de a avea un impact în viața lor
Dezvoltarea atitudinii personale de a fi mulțumit cu ce ai
Cultivarea educației financiare și a atitudinii de generozitate în rândul membrilor familiei, în special copii
Dezvoltarea planului personal de administrare a banilor